Čaj Pu-erh - historie, výroba a účinky

čajová plantážHistorie


Někdy také označován jako Pchu-er. Jedná se o čínský čaj pěstovaný téměř výhradně na jiho-západě Číny v provincii Jün-nan, jejíž unikátní klima je vhodné pro pěstování tohoto čaje. Svůj název dostal podle okresního městečka, kde se dříve výhradně zpracovával a lístky z plantáží se tam nosily z širokého okolí. Jeho stáří se odhaduje téměř na 2000 let. Dělí se na 2 druhy - Šeng (původní - zelený, u nás méně běžný, pochází až z 2000 let starých rostlin, které však byly ve velkém ničeny během čínské Kulturní revoluce) a Šu (levnější varianta, méně kvalitní, většina originálního procesu zrání je značně urychlena).


Výroba

Vyjimečné vlastnosti čaje Pu-erh jsou dány nejen rostlinou, ale také unikátním, často ještě ručním, Výroba čajezpůsobem zpracování. Pu-erhy jsou zpracovávány způsobem pomalé fermentace (za působení bakterií).

Vše začíná sběrem čajových listů, který však musí probíhat brzy ráno, kdy jsou listy "plné energie". Poté se listy nechají během 10 hodin mírně zvadnout ve stínu (aby se proces sušení zpomalil) - tímto se dosáhne změknutí listů, které umožní další zpracování bez jejich poškození.

Další proces se nazývá v překladu "zabití zelené" a je naprosto klíčový pro kvalitu Pu-erh čaje. Listy se dají na pánvici o teplotě 70 - 80 °C a nechají se tam 3-4 minuty, po kterých se v listech zastavují enzymové procesy a listy už dál přirozeně nefermentují (pokud se proces provede špatně, má čaj trávovou chuť podobnou zelenému čaji).

V dalším kroku se listy ručně mísí, díky čemuž budou stočené a při další manipulaci se nebudou poškozovat a odlamovat.

V posledním kroku se listy suší 3-5 hodin na mírném slunci, kdy jsou neustále otáčeny.


Výroba čaje

Účinky

 

Pu-erh čaj je díky svým léčivým účinkům naprosto vyjimečný - je účinným pomocníkem v boji s nadváhou, je nazýván též požíračem tuku. Jedná se tedy o ideální doplněk redukčních diet, popř. též jako nápoj při provádění očistných postních kůr (hladovek). Zároveň redukuje hladinu cholesterolu v krvi – při pravidelném pití 3 šálků denně ji lze snížit až o 13% za měsíc. Aktivuje látkovou výměnu v játrech při snižování hladiny alkoholu v krvi.

Pu-erh čaj

Účinky pchu-eru jsou často přeceňovány, lze se setkat s názorem, že lze pchu-erem léčit vše od bolesti žaludku a nadváhy až po rakovinu (na druhou stranu je čaj obecně předmětem několika studií v souvislosti s prevencí proti rakovině). V čaji byla objevena přírodní antibiotika,takže při pití ve větším množství může mít lepší účinky na průběh chorob než běžný čaj.
Byly také prokázány určité léčebné účinky na trávení.

Pchu-er se vyznačuje především tmavší barvou než normální černý (červený) čaj. Při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu lehce připomínající barvu černé kávy.

Chuť pchu-eru je velice pestrá a velmi záleží na způsobu přípravy a kvalitě čaje. Obecně platí, že čím starší, tím jemnější chuť, a naopak čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.