Čaj Rooibos - historie, výroba a účinky

Historie

Rooibos je svérázný, 1 až 1,5 m vysoký keř, který se pěstuje v jižní Africe na rozloze porooibosuhých 25.000 hektarů, ve výšce od 450 m nad mořem. Sklízí se od ledna do dubna, zpracovává se celá rostlina. Listy i větve se rozdrtí na velmi drobné kousky, poté fermentují a suší na slunci. Každý keř je produktivní pouze 4–5 let, potom odumírá. Objevení možnosti užití rooibosu pro potřeby lidské civilizace nastalo na úsvitu 20. století v kapské provincii (Jižní Afrika). V roce 1904 se o rooibos začal zajímat ruský imigrant Benjamin Ginsberg a brzy v něm rozpoznal produkt, který má před sebou velkou budoucnost. Z Evropy si odnesl bohaté zkušenosti z obchodování čajem a ty také přenesl na do té doby neznámou rostlinu. V roce 1930 jistý Dr. le Fras Nortier - známý lékař a milovník přírody – objevil řadu pozitivních účinků, které rooibos  má na lidský organismus. Tím způsobil rozmach jeho pěstování na řadě zemědělských usedlostí v Jižní Africe. Výrazně se zvýšila produkce za 2. světové války, kdy černý čaj z Asie byl hůře dosažitelný. Po poválečném útlumu nastal v polovině 50. let znovu značný rozmach v pěstování i spotřebě, který se nezastavil ani na sklonku tisíciletí.

 

Výrobarooibos

Rostlina Aspalatus linearis se sbírá v parném africkém létě formou ručního sběru. V druhé fázi se naruší struktura jednotlivých listů sekáním na speciálních strojích. Poté následuje proces fermentace, kdy se lístky v kupkách suší na slunci Tehdy už lístky získají svou typickou barvu a  dále se sterilují, dosušují a balí a po dlouhé cestě dorazí až k nám. Teprve potom si můžete uvařit šálek lahodného nasládlého nápoje a cítit pozdrav z rozpálené Afriky.

Účinky

o se týká účinků, Rooibos je skutečná bomba mezi zdravými čaji. Vědecky potvrzený obsah, našemu tělu, užitečných látek a stopových prvků je naprosto legendární. Šálek čaje Rooibos (bez cRooibosukru) navíc neobsahuje žádné kalorie. Kromě toho čaje Rooibos neobsahují kofein, a představují tak alternativní bezkofeinový nápoj, tedy vhodný i pro děti, kojence a těhotné matky.
Rooibos má velmi dobrý vliv na zdraví. Obsahuje vitamín C a řadu stopových prvků (Fe, K, Ca, Na, Zn, Cu, P, Mg). Proto není divu, že jeho popíjení má pozitivní vliv na lidi trpící mnoha civilizačními onemocněními. Afričtí domorodci ho dávají dětem, které v noci špatně spí a jsou neklidné. Díky svému vysokému obsahu minerálů se rooibos výtečně hodí jako nápoj pro sportovce v Jižní Africe je takto velmi často využíván. Hlavním důvodem je nebezpečí značného úbytku minerálů v těle díky pocení a zrychlené látkové výměně. Tímto se značně snižuje výkonnost a zvyšuje se pravděpodobnost svalových křečí. Popíjením chladného čaje z rooibosu před sportovními výkony, během nich a poté při odpočinku lze uvedená nebezpečí eliminovat. Může se tedy podávat jako náhražka Iontových nápojů.

Obsahuje například železo, které je lehce stravitelné a je tak skvělá prevence proti chudokrevnosti. Dále obsahuje fluor - snižuje riziko vzniku zubního kazu, Vitamín C - značný zdroj, nejen že působí proti nachlazení, také pomáhá lidem ve stresových situacích a je důležitý pro kuřáky, jelikož kouření vyplavuje z těla vitamín C. Rutin - antioxidant, Querzitrin - podporuje vznik serotoninu, tím pomáhá při depresích.