Čaj Oolong - výroba, příprava a účinky

Úvod

Názvem Oolong se označuje úzká skupina čajů, které získaly své jedinečné vlastnosti díky unikátnímu způsobu zpracování. Díky různému stupni fermentace se Oolongy na půl cesty mezi černé a zelené čaje. Právě stupněm fermentace se ovlivňují nejen vlastnosti a chuť čaje, ale například také množství kofeinu.

Výroba

Při výrobě toho čaje se musí dodžovat přísné postupy, které se později dají ocenit lahodnější chutí a i vůní. Tyto postupy jsou Čínany vyladěny po tisíciletí. Čajové lístky se musí sbírat v okamžiku jejich plné zralosti, poté se uloží do tmy a vlhka, kde se nechají zvadnout, zčásti zoxidovat a poté se můžou rolovat (nelámou se) a usuší se. Drobnými úpravami v délce těchto zpracování se prokazatelně upravuje chuť oolongu. Oolongy jsou proto v různých zpracováních - sypané, lisované, rozemleté.

Příprava

Oolong se obecně doporučuje zalévat co nejvíce horkou vodou. Měl by se vkládat do vyhřáté konvičky. Lístky se opláchnou a spaří prvním zalitím, nálev se pak vylije. Doba louhování závisí na druhu oolongu, při následujících nálevech se postupně prodlužuje, vždy asi o 15 - 30 vteřin. Konvičku bychom měli pokaždé celou vyprázdnit. Důležité je také nezapomenout lístky v konvičce zalít, aby nevychladly. Možné je také konvičku občas přelít teplou vodou, a tak udržet teplotu.
Oolong lze připravit také v gaiwanu. Opět by se měl šálek vyhřát teplou vodou a použít přiměřené množství lístků. Výsledný nálev slíváme do předem připravených, vyhřátých šálků.

Účinky

Pozitivní účinky jsou v mnohém podobné jako u čaje Pu-erh. Oolongy dokáží urychlovat metabolismus a tím pádem také spalování tuků. Díky pravidelné konzumaci toho čaje si můžeme zajistit sprácnou funkci trávícího ústrojí, posílit činnost srdce a poslední výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace oolongů má pozitivní vliv i na imunitní systém. Oolong stejně jako čaj Rooibos obsahuje množství antioxidantů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus