Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 799,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
08.11.2021
10 typů čaje a jejich účinky
Zelený čaj Zelenému čaji se přisuzuje spousta prospěšných účinků. Bystří smysly, je vhodný jako nápoj ke snídani. Pomáhá snižovat nadýmání, zlepšuje ... číst celé
07.11.2021
Jediná evropská čajová plantáž
Azorské ostrovy nejsou zajímavé jen skrz své přírodní krásy, černé pláže, příjemné klima a možnost pozorování velryb. Azory jsou také jediným místem v... číst celé
05.09.2020
9 nejlepších čajů světa
Pomyslná přetahovaná o nejlepší čaj na světe probíhá možná už tak dlouho, jak je znám tento nejpopulárnější nápoj na světě. Magazín Tasteatlas nedávno... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. Novinky
  3. Čaj Oolong - výroba, příprava a účinky
Čaj Oolong - výroba, příprava a účinky
24.10.2012

Úvod

Názvem Oolong se označuje úzká skupina čajů, které získaly své jedinečné vlastnosti díky unikátnímu způsobu zpracování. Díky různému stupni fermentace se Oolongy na půl cesty mezi černé a zelené čaje. Právě stupněm fermentace se ovlivňují nejen vlastnosti a chuť čaje, ale například také množství kofeinu.

Výroba

Při výrobě toho čaje se musí dodžovat přísné postupy, které se později dají ocenit lahodnější chutí a i vůní. Tyto postupy jsou Čínany vyladěny po tisíciletí. Čajové lístky se musí sbírat v okamžiku jejich plné zralosti, poté se uloží do tmy a vlhka, kde se nechají zvadnout, zčásti zoxidovat a poté se můžou rolovat (nelámou se) a usuší se. Drobnými úpravami v délce těchto zpracování se prokazatelně upravuje chuť oolongu. Oolongy jsou proto v různých zpracováních - sypané, lisované, rozemleté.

Příprava

Oolong se obecně doporučuje zalévat co nejvíce horkou vodou. Měl by se vkládat do vyhřáté konvičky. Lístky se opláchnou a spaří prvním zalitím, nálev se pak vylije. Doba louhování závisí na druhu oolongu, při následujících nálevech se postupně prodlužuje, vždy asi o 15 - 30 vteřin. Konvičku bychom měli pokaždé celou vyprázdnit. Důležité je také nezapomenout lístky v konvičce zalít, aby nevychladly. Možné je také konvičku občas přelít teplou vodou, a tak udržet teplotu.
Oolong lze připravit také v gaiwanu. Opět by se měl šálek vyhřát teplou vodou a použít přiměřené množství lístků. Výsledný nálev slíváme do předem připravených, vyhřátých šálků.

Účinky

Pozitivní účinky jsou v mnohém podobné jako u čaje Pu-erh. Oolongy dokáží urychlovat metabolismus a tím pádem také spalování tuků. Díky pravidelné konzumaci toho čaje si můžeme zajistit sprácnou funkci trávícího ústrojí, posílit činnost srdce a poslední výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace oolongů má pozitivní vliv i na imunitní systém. Oolong stejně jako čaj Rooibos obsahuje množství antioxidantů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus

Zabýváme se prodejem čaje - Čajové kazety, dárkové balení čaje, Ovocné čaje, Černé čaje, Zelené čaje, Čaje jako dárky k Vánocům, Přesýpací hodiny, Vonné tyčinky, Svatební fotograf Zlínsko

Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz